Powered by Smartsupp

Doprava ZDARMA již od 1499 Kč

 Odložené platby Twisto na 30 dní 

NOVĚ V NABÍDCE: NĚMECKÉ POTRAVINY

Eintopf? Co to je a jak si tuto německou specialitu uvařit?

EINTOPF

Doslova přeloženo: jeden hrnec.

Toto německé, dnes již skoro národní jídlo, zaznamenalo vzestup během světových válek. Muselo se totiž vařit z toho, co dům dal. Velkou oblibu měl u německých vojáků na východní frontě běheme druhé světové války. 

Originální recept na Eintopf vlastně neexistuje. Toto jídlo má nekonečně mnoho variací a záleží pouze na Vás, z čeho si ho uvaříte. Nabízí tak nekonečnou škálu možností. Toto jídlo nikdy nebude stejné. Často se nás zákazníci ptají na ,,ten pravý,, Eintopf. jenže, je to jako s bramborovým salátem - každá domácnost má ten svůj zaručeně nejlepší. 

A co že to ten Eintopf vlastně je? Jedná se převážně o opravdu hodně hustou polévku, konzistencí připomíná spíše náš guláš. Podstatou je, že se vše vaří v jednom hrnci. Dojde tak ke spojení chutí jednotlivých surovin. 

Co se týče surovin, tak představivosti se meze nekladou. Je varianta vegetariánská, s kuřecím masem, vepřovým masem, s fazolema, čočkou ... zkrátka, co máte zrovna doma. Dochutit kořením - většinou stačí sůl, pepř a pokud máte, tak i bylinky. 

Podělíme se o recept, který jsem se naučila během mého pobytu v Německu a který je nám i chuťově blízký :) 

Ingredience na 4 porce

  • 800 g brambor
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 400 g nakrájených rajčat
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 3 papriky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 lžíce nasekané petrželky
  • 2 lžíce červené papriky (sladké či pálivé)
  • 1 lžíce olivového oleje (nebo sádla, oleje,)
  • Sůl
  • pepř

PŘÍPRAVA

Krok 1

Prvním krokem je příprava zeleniny. Brambory tedy oloupejte a nakrájejte na malé kousky velikosti sousta. Papriky omyjeme a nakrájíme na stejně velké kousky. Poté oloupeme cibuli a s česnekem ji nakrájíme nadrobno.

Krok 2

V hrnci zahřejeme olivový olej. Poté přidáme mleté ​​maso a opékáme dozlatova. Přidáme cibuli, česnek i papriky a orestujeme. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme rajčatový protlak, koření a vše krátce promícháme - ať nespálíte papriku, pár vteřin stačí. Poté zalijeme vinnným octem (2 lžíce). 

Krok 3

Nyní přidejte brambory, kousky rajčat a hovězí vývar, promíchejte, krátce zarestujte a nechte 30 minut vařit v hrnci. Mezitím omyjeme petrželku, osušíme a nasekáme nadrobno. Použijeme ji na ozdobu.

Hotovo :) 

A pokud si na vaření toho německého pokrmu netroufnete či nemáte čas, ZDE naleznete širokou nabídku již uvařených Eintopfů přímo z Německa :)