Eintopf? Co to je a jak si tuto německou specialitu uvařit?
EINTOPF
Doslova přeloženo: jeden hrnec.
Toto německé, dnes již skoro národní jídlo, zaznamenalo vzestup během světových válek. Muselo se totiž vařit z toho, co dům dal. Velkou oblibu měl u německých vojáků na východní frontě běheme druhé světové války.
Originální recept na Eintopf vlastně neexistuje. Toto jídlo má nekonečně mnoho variací a záleží pouze na Vás, z čeho si ho uvaříte. Nabízí tak nekonečnou škálu možností. Toto jídlo nikdy nebude stejné. Často se nás zákazníci ptají na ,,ten pravý,, Eintopf. jenže, je to jako s bramborovým salátem - každá domácnost má ten svůj zaručeně nejlepší.
A co že to ten Eintopf vlastně je? Jedná se převážně o opravdu hodně hustou polévku, konzistencí připomíná spíše náš guláš. Podstatou je, že se vše vaří v jednom hrnci. Dojde tak ke spojení chutí jednotlivých surovin.
Co se týče surovin, tak představivosti se meze nekladou. Je varianta vegetariánská, s kuřecím masem, vepřovým masem, s fazolema, čočkou ... zkrátka, co máte zrovna doma. Dochutit kořením - většinou stačí sůl, pepř a pokud máte, tak i bylinky.
Podělíme se o recept, který jsem se naučila během mého pobytu v Německu a který je nám i chuťově blízký :)
Ingredience na 4 porce
- 800 g brambor
- 500 g mletého hovězího masa
- 400 g nakrájených rajčat
- 400 ml hovězího vývaru
- 3 papriky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 3 lžíce nasekané petrželky
- 2 lžíce červené papriky (sladké či pálivé)
- 1 lžíce olivového oleje (nebo sádla, oleje,)
- Sůl
- pepř
PŘÍPRAVA
Krok 1
Prvním krokem je příprava zeleniny. Brambory tedy oloupejte a nakrájejte na malé kousky velikosti sousta. Papriky omyjeme a nakrájíme na stejně velké kousky. Poté oloupeme cibuli a s česnekem ji nakrájíme nadrobno.
Krok 2
V hrnci zahřejeme olivový olej. Poté přidáme mleté maso a opékáme dozlatova. Přidáme cibuli, česnek i papriky a orestujeme. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme rajčatový protlak, koření a vše krátce promícháme - ať nespálíte papriku, pár vteřin stačí. Poté zalijeme vinnným octem (2 lžíce).
Krok 3
Nyní přidejte brambory, kousky rajčat a hovězí vývar, promíchejte, krátce zarestujte a nechte 30 minut vařit v hrnci. Mezitím omyjeme petrželku, osušíme a nasekáme nadrobno. Použijeme ji na ozdobu.
Hotovo :)
A pokud si na vaření toho německého pokrmu netroufnete či nemáte čas, ZDE naleznete širokou nabídku již uvařených Eintopfů přímo z Německa :)